Ouderportaal

Buitenspelen bij PolderPracht is nét even anders

Buitenspelen bij PolderPracht is nét even anders

Op ons avontuurlijke buitenspeelterrein is er voor jouw kind van alles te ontdekken. In de moestuin is er altijd wel iets te plukken, op blote voeten door de modder stampen en lekker klauteren bij de houten klimpalen. Het ‘ouderwetse’ buitenspelen: frisse neus en rode wangen, rennen en klauteren of gewoon lekker buiten zitten en spelen met de mieren of lieveheersbeestjes.

Veel naar buiten met elkaar
Bij PolderPracht laten we jouw kind ook echt kind zijn. We gaan zoveel mogelijk naar buiten met elkaar en laten de kinderen zelf ontdekken en risico’s nemen. Daar leren ze van, het helpt ze zelfstandig te worden. Maar we ondersteunen ze wel en beschermen ze daar waar het nodig is. We begeleiden ze in het spelen met de andere kinderen, helpen ze zelf keuzes maken, voor zichzelf op te komen en samen te spelen. We laten de kinderen van alle leeftijden ook met elkaar en door elkaar spelen, zodat ze van elkaar leren en elkaar kunnen helpen.

Dit is onderdeel van onze pedagogische visie. Wij geloven dat dit goed is voor hun ontwikkeling zodat ze sterk in hun schoentjes leren staan:
·       Ze leren met hun emoties om te gaan.
·       Veel buitenspelen is goed voor de motorische ontwikkeling (spieren activeren, kracht ontwikkelen).
·       Zelf risico’s durven nemen en eigen grenzen leren opzoeken helpt kinderen zichzelf te ontdekken.
·       Het heeft een sociaal effect op kinderen waarbij ze ook leren met hun emoties om te gaan.
·       Het is gewoon hartstikke gezond om veel buiten te zijn.

Risicovol buitenspelen
We laten de kinderen ook zelf risico’s nemen, leren inschatten of ze iets kunnen en het laten proberen. Dan kunnen ze vallen en een geschaafde knie oplopen, maar ze hebben het wel zelf geleerd. En dat kan soms pijnlijk zijn, maar alle risico vermijden heeft ook gevolgen voor een kind. Op deze manier worden ze niet overbeschermd, maar gaan ze zelf op zoek naar hun grenzen en kunnen ze zich ontwikkelen op hun eigen manier.

Het risico dat we de kinderen laten nemen is natuurlijk wel verantwoord. Zo is ons buitenspeelterrein binnen alle normen en helemaal veilig en grijpen wij in als het echt nodig is. We beschermen ze en begeleiden ze in het maken van hun keuzes, we beschrijven de risico’s en laten zien wat hun mogelijkheden zijn. We stimuleren of remmen af, we geven uitleg, doen het voor en helpen als een kind er om vraagt.

 En dat maakt het buitenspelen bij PolderPracht nét even anders. Het is echt onderdeel van onze pedagogische visie en de ontwikkeling van je kind. Maar het is natuurlijk ook vooral leuk!